Random post

Friday, September 1, 2017

√ Fungsi Cairan Empedu


FUNGSI CAIRAN EMPEDU

Cairan empedu mengandung mucin dan garam empedu yang berperan dalam pencernaan makanan. Cairan empedu tersusun atas bahan-bahan berikut.
1)      Air, mempunyai kegunaan sebagai pelarut utama.
2)      Mucin, mempunyai kegunaan untuk membasahi dan melicinkan duodenum biar tidak terjadi iritasi pada dinding usus.
3)      Garam empedu, mengandung natrium karbonat yang menjadikan empedu bersifat alkali. Garam empedu juga berfungsi menurunkan tegangan permukaan lemak dan air (mengemulsikan lemak).

Cairan ini dihasilkan oleh hati. Hati merupakan kelenjar pencernaan terbesar dalam badan yang beratnya ± 2 kg. Dalam sistem pencernaan, hati berfungsi sebagai pembentuk empedu, kawasan penimbunan zat-zat kuliner dari darah dan perembesan unsur besi dari darah yang telah rusak. Selain itu, hati juga berfungsi membentuk darah pada janin atau pada keadaan darurat, pembentukan fibrinogen dan heparin untuk disalurkan ke peredaran darah serta pengaturan suhu tubuh.

Empedu mengalir dari hati melalui susukan empedu dan masuk ke usus halus. Dalam proses pencernaan ini, empedu berperan dalam proses pencernaan lemak, ialah sebelum lemak dicernakan, lemak harus bereaksi dengan empedu terlebih dahulu. Selain itu, cairan empedu berfungsi menetralkan asam klorida dalam kimus, menghentikan kegiatan pepsin pada protein, dan merangsang gerak peristaltik usus.

Sumber http://macrofag.blogspot.com